Eksem av p-piller?

När jag var liten så fick jag eksem på armveck och lite på magen, under naveln. Läkarna sa att det var citronsyran jag inte tålde, så jag undvek o dricka läsk och annat som innehåller citronsyra, jag fick också en salva vilket hjälpte mej att få bort eksemen, de kom lite till o från, men in mindre skala. Nu har jag fått tillbaka små eksem under naveln som liknar det jag hade när jag var liten. Jag har börjat äta p-piller och jag tror att de kan bero på det? Hur ska jag få bort eksemenen, finns det någon salva man kan köpa på apoteket eller måste jag gå till en läkare för att få en diagnos och sen recept eller liknande? vill gärna bli av med eksemen ! Tacksam för svar .
MVh Jenna

Svar: 

Eksembesvär i armveck och under naveln som barn, låter för mig som variant av böjveckseksem (eller sk atopiskt eksem). Bakomliggande allergi mot citronsyra låter för mig konstigt, då citronsyra är ett normalt förekommande ämne i kroppen som används vid energiomsättningen. Däremot är det vissa som besväras av olika reaktioner mot citrusfrukter, men detta beror inte på citronsyran. Ibland är det lättare att förklara hudbesvär med att det beror på "bakomliggande allergi" i lite svepande termer.

Om nu Ditt eksem kommit tillbaka, det är torrt och lite fjällande skulle jag pröva vanlig Hydrokortisonkräm från Apoteket (köps receptfritt). Smörj i början 2 gånger/dag och glesa ut användningen och fortsätt några veckor med nån gång i veckan om allt fungerar bra. Kombinera gärna med någon mjukgörande kräm.

Blir Du inte bättre eller ifall eksemet nu från början är vätskande eller belagt med gula skorpor, bör Du söka läkare.
/ Anders