Dyshidrotiskt eksem och solsemester?

Hej! Jag har i två månader haft en samling av kliande blåsor på höger långfingers sida. Nu har blåsorna börjat sprida sig på båda händer, men skillnaden är att de nya inte kliar och inte heller sitter i liknande klungor. På långfingret har blåsorna haft en slags period där de uppkommit (kliat), spruckit med vätska och ibland var, klingat ut med torr och narig hud och sedan kommit tillbaka snabbt igen. Jag har behandlat med hydrokortison och mot herpes efter recept utan resultat. På bilderna ser det precis ut som de blåsor som jag har! Har aldrig haft några hudbesvär tidigare och är 21 år.

Jag ska försöka få tid hos specialist, men problemet är att jag ska åka till Kreta om några dagar och behöver snabba råd angående sol, klor- och havsbad. Ska jag försöka använda något slags omslag i solen förutom plåster (det är inga stora områden på händerna)? Kan jag bada så länge som blåsorna är hela, eller kan jag göra det med t.ex. plasthandskar på? Jag undrar också om det är smittsamt?, eftersom jag har sommarjobbat inom vården.

Svar: 

Blåsbildning på händerna kan bero på många olika orsaker. Det kan bero på en bakterieinfektion, och då är det oftast orsakat av halsflussbakterier eller staffylokocker. Vid dessa tillfäller blir blåsorna gärna grumliga och det kan lukta lite illa. I dessa fall bör Du uppsöka en läkare för bedömning och för ta en bakterieodling och ge Dig antibiotikabehandling.

Sen ifall man arbetat inom vården med mycket vattentvätt, kan blåsbildningen bero på ett aktivt handeksem. Blåsorna är då vattenklara och många gånger kombinerat med klåda. I dessa fall behöver man dämpa ner det med en stark kortisonkräm, avhållsamhet från vatten och mjukgörande kräm.

Sen kan man tänka sig dyshidrotiskt eksem (som man inte riktigt vet varför det kommer) eller ev psoriasisvariant som PPP. En läkarbedömning är aldrig fel.

Hinner Du åka till Kreta, skulle jag ta det lite lugnt med badet och solen. Har blåsorna gått sönder, kommer saltvattnet sannolikt svida intensivt. Du skulle kunna besöka ett Apotek nere på Kreta, då Du sannolikt där kan få tag i lite mer potenta läkemedel än här hemma i Sverige utan recept som starkare kortisonkräm. Blir Du inte bättre under resan, får Du besöka läkare efter hemkomsten.
/ Anders