Är det psoriasis? Vart vänder jag mig?

Hej!
Jag har under många år haft problem med eksem i underlivet. Det sitter bara på ena sidan och är väl avgränsat mot den andra huden. Men det fjällar inte utan är rött, kan vätska sig lite och sen blir det små sprickor i huden. Området syns alltid men är mer eller mindre rött och irriterat. Kan detta vara psoriasis?

Har även problem med hårbotten som är röd med vita skorpor som jag kliar bort. Besvär också på tre tånaglar: Den ena är tjock med gula fläckar och lossnar från underlaget, den andra smular sönder sig i ena kanten och den tredje är väldig tjock och bucklig, svår att klippa. Har behandlat med svampmedel men utan någon bättring. Kan detta vara psoriasis och vart ska jag isåfall vända mig?

Har väldiga problem med muskelfästen och har fått kortisoninjektioner i höfterna men besväras även i ryggen, vaderna, axlarna och armbågarna.

Tacksam för svar.

Svar: 

Psoriasis i huden kan sitta på olika platser och yttra sig på flera olika sätt. Man räknar med att ca hälften av alla psoriatiker har förändringar i hårbotten. Där brukar det vara som välavgränsade fläckar med ökad fjällning. När psoriasisen sitter i hudvecken, som t.ex i underlivet blir huden "bara" röd och eventuellt torr, men fjällen saknas. När naglar drabbas blir de gärna förtjockade, blir gropiga och ser ut som de losnar från underlaget. På det sätt Du beskriver Dina förändringar kan det för mig mycket väl vara psoriasis.

Din husläkare/vårdcentral ska klara av de lindrigare fallen av psoriasis och kan även göra en bedömning ifall det verkligen är psoriasis. Han/hon kan ge Dig en lämplig lokalbehandling. Sen nästa fråga är ifall Dina ledbesvär kan vara uttryck för psoriasisartrit? Du får ta upp även detta med Din läkare.
/Anders

Läs vanliga frågor och svar om psoriasis »