Psoriasis och hudens åldrande

Hej!

Jag har har haft psoriasis i ett par år nu och den senaste tiden har det förvärrats rejält. Min hud har aldrig flagnat så mycket som nu. Vad jag har förstått beror flagnandet på att huden förnyas fortare än hos andra människor. Hur påverkas huden av det? Blir vår hud "äldre" och rynkigare fortare?

Tacksam för svar!

Svar: 

Man räknar med att den normala huden omsätts på ca 4-6 veckor, dvs den yttersta delen av huden. Vid psoriasis påskyndas omsättningen lokalt i fläckarna, och nu sker det på bara ca 3-5 dagar. Däremot i icke engagerad hud är omsättningen normal.
När huden åldras, blir rynkig, fläckig mm sker förändringarna till stor del av bindväven som ligger nere i läderhuden, dvs under den ytterhud som mer påtagligt påverkas vid psoriasis. Sen för att lindra sina psoriasisbesvär är det många som solar lite mer intensivt, går på ljusbehandling vilket är den största boven för hudens åldrande-process. Så hur huden åldras och hur snabbt det sker, är delvis beroende på arvet, rökning och framförallt solningen. Poriasis i sig har sannolikt en obetydlig effekt.
/ Anders