Vita fläckar, hudsvamp?

Förra sommaren upptäckte jag att jag hade vita fläckar på ryggen, som fortfarande finns kvar. Det ser nästan ut som när man flagnar efter man bränt sig. Jag har aldrig märkt att jag fjällat, kanske att jag varit något torr på dessa fläckar trots att jag alltid är noga med att smörja mig. Tycker att Zinkpasta har mildrat fläckarna något. För övrigt inga besvär av det, ingen klåda eller liknande, förutom att det är väldigt missprydande. Uppträder även på vintern men då i röda märken. Kan detta vara Pityriasis versicolor? Ska jag prova med Fungoralschampoo? Trots att jag aldrig märkt någon fjällnad elle klåda eller är det ingen mening om det inte är aktivt? Men borde inte de vita fläckarna försvinna i solen då det inte är aktivt? Eller bör jag få diagnos?

Svar: 

Så som Du beskriver det hela låter det mycket sannolikt att det är just Pityriasis versicolor. Många gånger kan det bli lite kroniskt och gärna komma tillbaka även om man behandlat det hela. Så länge det är ljusa fläckar under sommaren och solbrännan "inte tar" är svampinfektionen aktiv. Jästsvamparna producerar nämligen ett ämne som har en blekande effekt på huden.
Jag skulle behandla mig med mjällschampo modell Fungoral, Fundan, Ketoson dagligen i 5 dar, sen underhåll 1-2 gånger i månaden. Huden blöts med vatten, ta koncentrerat schampo i handen och löddra in huden med detta, låt sitta på 5 minuter för att sen duscha bort. Tvätta gärna håret samtidigt i alla fall 1-2 gånger i veckan, sen 1-2 gånger i månaden. När det är välbehandlat, kan åter huden bli solbrun.
/Anders